Seaside toilets about to undergo 15-week refurbishment project

An artist's impression of how the Watts Slope area could look, including the new toilets, after its second phase of development.
An artist's impression of how the Watts Slope area could look, including the new toilets, after its second phase of development.

Seafront toilets are set to be brought up to date as part of a redevelopment of Whitley Bay’s visitor facilities.

The public conveniences on Watts Slope will undergo a major facelift over the winter, with work beginning on Monday.

The toilets will be done up to what is described as a high standard, creating modern new facilities including a baby-changing area and more accessible toilets.

The facilities will be reconfigured so the toilets occupy only part of the existing building, offering the potential for a new commercial unit in the remainder.

Work is expected to take up to 15 weeks, with alternative facilities available next to the Rendezvous Cafe.

The new Watts Slope toilet block is set to open in early spring and will remain free of charge to use.

Borough mayor Norma Redfearn said: “This winter refurbishment of the toilet block is another step forward in the delivery of our coastal masterplan for Whitley Bay.

“Residents and visitors have told us that clean, safe, convenient toilet facilities are really important.

“The Watts Slope toilets have served generations of visitors to our wonderful coastline over the years, but now it’s time to bring them up to modern standards.

“I’m looking forward to seeing the bright new facilities when they open next spring.”

North Tyneside Council’s planning committee will consider an application on Tuesday to change the category of use for the front part of the building so it can be turned into a shop or cafe.

The committee will be urged to approve proposals to improve pedestrian access between the Spanish City plaza and northern promenade, as well as reconfiguring paths and landscaping on the Links.

It will also be asked to grant consent to revamp a disused storeroom at Dukes Walk, next to the Rendezvous Cafe.

Work would not start on this scheme until the Watts Slope toilets are complete, to ensure toilet facilities remain available at the coast.

The raft of improvements are all part of the council’s ongoing regeneration of Whitley Bay’s seafront, as part of its £36m Coastal Master Plan.

The Coastal Master Plan sets out North Tyneside Council’s ambitions to reinvigorate the area between St Mary’s Lighthouse and Cullercoats Bay through a mix of council and private sector developments, all aimed at making the area even more attractive to visitors, residents and businesses.